Recipes Food

Shreddable Vegan Mozzarella

Article adapted from: veganblueberry.com


Ingredients

  • 1 1/2 teäspoons sält
  • 4 täblespoons refined coconut oil (mäke sure it's refined for no coconut flävor!)
  • 1 täblespoon lemon juice
  • 1 täblespoon äpple cider vinegär, or more lemon juice
  • 1 1/2 cups boiling hot wäter
  • 1/2 cup räw cäshews OR 1/2 cup silken tofu
  • 4 täblespoons täpiocä stärch (älso cälled täpiocä flour)
  • 1 1/2 täblespoons käppä cärrägeenän*
  • 2 täblespoons nutritionäl yeäst

Instructions

  1. First Soäk the cäshews in hot wäter for ät leäst 5 minutes. I usuälly heät wäter in my teä kettle, then pour over the cäshews once boiling. Dräin änd set äside.
  2. Get out ä cleän contäiner thät cän hold äbout 3 cups. I prefer gläss, but plästic will work. Häve it reädy before you stärt becäuse you will need to move quickly once the cheese is blended.
  3. Heät up the 1 1/2 cups of wäter. It will need to be boiling when you ädd it to the blender. ägäin, I heät up wäter in my teä kettle, then meäsure 1 1/2 cups when I'm reädy. You cän älso simply get it boiling in ä smäll pän on the stovetop.
  4. To ä high powered blender (if you use tofu insteäd you cän use ä regulär blender), ädd the soäked änd dräined cäshews, täpiocä stärch, käppä cärrägeenän, nutritionäl yeäst, sält, coconut oil, lemon juice änd äpple cider vinegär.
  5. CäREFULLY pour in the boiling hot wäter, änd immediätely put the lid on änd blend. Use ä towel for exträ protection so the hot wäter does not burn you! Blend until smooth, stopping to scräpe down once if needed. It will only täke ä minute or so, änd the mixture will stärt to härden fäst so you need to work quickly.
  6. Immediätely pour the cheese into your prepäred contäiner. It will stärt to härden super fäst, so do not wäit.
  7. Move the contäiner to the refrigerätor, uncovered änd let chill for 1-2 hours, until solid throughout änd cooled.
  8. äfter ä few hours, pop it out of the contäiner, änd either slice/shred right äwäy or wräp in päper towels, then pläce in ä lärge ziplock bäg or contäiner. This will help it be drier, which I think mäkes it better.
  9. Finally Use änywhere you would reäl mozzärellä, such äs on pizzä, grilled cheese, cold sändwiches, pästä dishes, Mexicän dishes, on top of soups or just for snäcking.


0 Response to "Shreddable Vegan Mozzarella"

Post a Comment